VASANEJDENS SLÄKT- OCH BYGDEFORSKARE r.f.

VERKSAMHETSBERÄTTELSE för år 2024

Vasanejdens släkt- och bygdeforskare r.f. har fortsatt sin verksamhet i enlighet med verksamhetsplanen för verksamhetsåret. Våra månadsmöten har hållits i SFV:s utrymmen på Handelsesplanaden 23. Utrymmet är väl utrustat och serveringen sköter vi själva. I månadsmötena har 25 – 30 personer deltagit. Den 29 januari hade vi öppning av våra nya utrymmen och det var tillika månadsmöte. Närmare 50 personer besökte oss den kvällen och kunde samtidigt få sina gamla nycklar utbytta mot nya. På månadsmötet 26.2. besöktes vi av Gunnar Bäckman- en mångsidig fotograf. Han arbetade många år som pressfotograf på Vasabladet och efter pensioneringen utgav han boken ”Mitt Vasa”. Med ungefär 250 fotografier skildrar han sin hemstad Vasa – en stad i förvandling.
På vårmötet och tillika månadsmötet den 25.3. berättade lektor Johanna Bonäs om Lapporörelsen med inriktning på vem de svenskösterbottniska bönderna i Lapporörelsen var och varför gick de med. Lapporörelsen var en finländsk utomparlamentarisk och antikommunistisk rörelse som startade 1929.  På månadsmötet den 29 april hade Ola Österbacka ett anförande under rubriken:” Jag fann farmors far.”Ola har dock inte nöjt sig med det resultatet utan han forskar vidare för att hitta mera släktingar. Han använder sig av både DNA och kyrkböckerna. På september mötet 30.09. berättade Nils Erik Villstrand om upprinnelsen till Vasa övningsskola, som 2024 fyllde 50 år. Det var ingen lätt sak att övertyga människorna i södra Finland om behovet av en övningsskola med placering i Vasa. Tack vare att undervisningsutrymmen fanns och därtill tillräckligt med elevunderlag fick Vasa skolan. På månadsmötet 28.10. föreläste Kjell Herberts under rubriken Bönehusens Österbotten och Österbottens bönehus – en 150 årig historia. Hänvisande till rubriken berättade Kjell om hur digert projekt han håller på med. Han skall i slutskedet sammanställa allt i bokform. På månadsmötet 25.11. presenterade Krister Holm en mängd gamla bilder från Smedsby. Hembygdsföreningen i Smedsby har 600 bilder i digitalt arkiv och på vårt möte fick vi ta del av ett 60-tal. Det finns väl ingen by i Korsholm som har förändrats så mycket som Smedsby.


Vi ordnade igen släkt -och hembygdsforskarmässan ”Våra rötter” Föreläsare var filosofie magister Johanna Enroth, som talade om ”Företagsamhetens kulturhistoria i Österbotten 1850- 1950. Filosofie doktor Anna Sundelin talade under ämnet ”Företagsamma kvinnor i Vasa kring sekelskiftet.”I maj besökte vi Strömsö och som guide hade vi föreningens egen medlem Barbro Nedermo. Villan lät uppföras 1852 av brukspatronen och handelsmannen Adolf Grönberg. Vi känner bäst till Strömsö från det uppskattade TV-programmet Strömsö. Föreningen har också deltagit i en guidad tur av utställningen ”Solf i Amerika – Amerika i Solf.                                                                                                                                                                                                                                                                                                            För mera information har föreningen en hemsida, som numera sköts av ordföranden.

Föreningen har sammankommit till vårmöte 31.03. och till höstmöte 25.11.
Styrelsen har bestått av följande personer: Ordförande Göran Fors, viceordförande Lisen Jåfs, sekreterare Gunne Lax, övriga Kalle Sundelin och Ulla-Britt Möuts. Suppleanter har varit  Dorrit Högbacka, Britt-Marie Villstrand och Pirkko Vahtera. Sven-Erik Granholm har varit kassör utanför styrelsen. Ordinarie verksamhetsgranskare har varit Alf Burman och Viking Åberg med Börje Snickars som ersättare. .Pirkko Vahtera leder den finskspråkig gruppen, som sammankommer andra tisdagen i månaden i Arkivet.  Redaktionskommittén bestod av Kerstin Lund, Berit Öhman, Gun Jakobsson och Vivan Lygdbäck. För layouten stod Linda-Marie Westerholm. Medlemstidningen Släktspejaren har utkommit tre gånger under året och innehållet är mångsidigt och intressant. I tidningarna ingår referat från våra månadsmöten.

 

 

Medlemsutvecklingen:

Föreningen hade vid årsskiftet 230 medlemmar. Avgående och avlidna medlemmar under året var 19 och 19 nya medlemmar anslöt sig till föreningen. Föreningen har 8 hedersmedlemmar och 3 stycken ständiga medlemmar.

Styrelsen har funderat på olika alternativ för att göra föreningen mera synlig. Ett steg i den riktningen togs när vi beslöt att flytta till nya utrymmen och dit kan medlemmar och övriga intresserade komma speciellt under de kvällar som vi har öppet hus en gång per månad.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det har varit ett livligt verksamhetsår. Göran Fors har skött sitt ordförandeskap på ett föredömligt sätt och till sin hjälp har han haft en samarbetsvillig styrelse.